Showcases
 circulair

Kaltenbach Gietart: Innovatie en Duurzaamheid in de Staalindustrie

Kaltenbach Gietart, gevestigd in Hengelo, is een toonaangevende speler in de internationale staalindustrie, gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van geavanceerde straalmachines en conserveringsinstallaties. In 2009 is het bedrijf Gietart overgenomen door het Duitse Kaltenbach. Vanaf dat moment is zij onderdeel geworden van het Kaltenbach product portfolio; complete geautomatiseerde productielijnen.

Kaltenbach | Gietart levert totaaloplossingen aan haar klanten. Complete machinelijnen die van reiniging tot afwerken/spuiten van de producten verzorgen. Het bedrijf zit qua prijsstelling aan de bovenkant van de markt, maar kan zich daarbij buigen op de pijlers van betrouwbaarste prestaties, laagste totale eigendomskosten, en meest duurzaam.

Duurzaamheid in combinatie met data uit IoT toepassingen zijn speerpunten voor de toekomst. Directeur Stephan Toxopeüs ziet het als een volgende stap om het bedrijf te ontwikkelen naar de ‘groenste’ in de sector, maar wil dat dan ook kunnen onderbouwen met de juiste data.

“Onze machines zijn al super robuust. Onlangs hebben we nog een machine van 50 jaar oud ergens weggehaald en vervangen. Dat is natuurlijk niet het gemiddelde, maar het geeft aan hoe lang onze machines mee kunnen gaan omdat je de basis heel lang kunt gebruiken. Dat is een propositie die je nog beter wilt kunnen vermarkten”

Remanufacturing: wat is het?

Via remanufacturing breng je een gebruikt product of productonderdeel terug op de markt, in een staat en met een positionering die past bij een sterk Nederlands merk. Het is een verdienmodel dat kansen biedt voor nieuwe business; het kan een deel van de oplossing bieden voor tekorten van onderdelen en materialen; en het kan levertijden sterk verkorten. Het is met name geschikt voor bedrijven die zich positioneren op kwaliteit en die vertrouwen hebben in de levensduur van hun eigen product.

Remanufacturing betekent voor Kaltenbach Gietart het leveren van retrofits en levensduur verlengende pakketten via geselecteerde resellers. Hiermee houdt men grip op de geleverde machines die zich nog in de markt bevinden. Deze retrofit pakketten zijn sinds 3 jaar sterk gestandaardiseerd om zo het proces van levensduurverlenging optimaal te faciliteren. Voor Kaltenbach is dit een aantrekkelijke vorm van spare en wear parts verkoop. De garanties en verantwoordelijkheden voor de retrofits op de machines liggen bij de reseller, waarbij Kaltenbach | Gietart zeker niet weg loopt van haar eigen verantwoordelijkheid.

Remanufacturing van complete machines gebeurt voornamelijk via zogenaamde retrofits en dan met name bij de producten die hier geschikt voor zijn. Belangrijk criterium voor die geschiktheid is de staat van het basisframe. Er zijn producten waarbij het basisframe van de machine wordt aangetast tijdens de levensduur door het zeer intensieve proces dat zich afspeelt binnen de machine. Er wordt dan bewust gekozen om volledige remanufacturing van een machine volgens hoge standaarden uit te voeren.

De machine wordt volledig gedemonteerd en opnieuw opgebouwd.

De vraag vanuit de markt om met duurzame oplossingen te komen is er nog niet of slechts mondjesmaat, maar het is wel een ontwikkeling die men verwacht de komende jaren. Wel is er een stijgende vraag naar energiezuinige maatregelen. Ook op deze vraag speelt Kaltenbach | Gietart in.

Er zijn recent ook extra sales medewerkers aangetrokken om proactief de installed base bij klanten inzichtelijk te krijgen en te bewerken. Een volgende stap is om dit te bekijken vanuit de impact die deze oplossingen hebben op het milieu, zoals CO2-uitstoot, en dit te kwantificeren. “We zien vooral kansen om onderscheidend vermogen op te bouwen in onze conservatieve markt door profilering vanuit een lagere milieu-impact. Uiteindelijk moeten alle initiatieven die we hier neerzetten bijdragen aan de cijfers onder aan de streep. Anders doen we het niet”

Routekaart Remanufacturing

De lessen van de 10 bedrijfsinterviews zullen worden toegevoegd aan de bestaande Routekaart Remanufacturing die is opgesteld door het Circular Value Center waar nauw mee wordt samengewerkt om tot een volgende ontwikkelstap van dit document te komen.

Interesse in meer voorbeelden van bedrijven die waarde weten te halen uit remanufacturing en de stappen die zij hebben gezet om daar te komen? Kom op 28 mei naar de bijeenkomst ‘Dag van de Robotica X Smart Industry Update’ bij Perron038 in Zwolle, waar we het zullen hebben over slimme en duurzame oplossingen voor de maakindustrie. Meld u snel aan!